PAARS-actie op school

JOEN vzw voorziet ieder jaar de campagne genaamd Paars, deze organiseren wij telkens op 17 mei (Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie).

Hierbij vragen we aan leerlingen van de deelnemende secundaire scholen om een paarse kleur te dragen wanneer men hun respect wilt tonen t.o.v. holebi's en transgenders.

Het grote doel van Paars is het onderwerp 'holebi's en transgenders' bespreekbaar maken in iedere klas.  De leerkrachtenbundel en de werkbundel helpen de leerkracht om dit aan te halen.

Historiek

De actie met de paarse kleur ontstond op initiatief van de Canadese studente Brittany Mc Millan.  Ze wilde na een reeks zelfmoorden onder homojongeren haar solidariteit tonen.  De kleur paars is ontleend aan de paarse strook van de regenboogvlag, die ‘spirit’ (karakter) symboliseert.  De paarse campagne wordt in Noord-Amerika Spirit Day genoemd.  Op deze dag roept men op om paars te dragen om gepeste holebi’s en transgenders een hart onder de riem te steken. Dit werd voor het eerst georganiseerd in oktober 2010.

In Nederland ontstond Paarse Vrijdag als variatie op Spirit Day, die wordt intussen jaarlijks georganiseerd in december.

JOEN heeft in 2013 de campagne geïntroduceerd en georganiseerd in België.

Kosten

Het basispakket is voor iedere school gratis, naargelang de subsidies die we verkrijgen zijn de opties (infopakket en photobootpakket) vaak ook gratis.

Andere opties zoals een workshop/getuigenis in de klas (50 EUR per groep van maximum 25 jongeren) en/of de werkbundel (0,15 EUR per stuk) worden aangerekend.

Inschrijven

Wilt u deelnemen aan de campagne Paars of wenst u meer info? Vul onderstaand formulier in. Je kan Jeroen Thierens van JOEN vzw direct contacteren [email protected].