Leuke boeken om te bespreken

Er zijn tegenwoordig heel wat kinderboeken op de markt die zeer geschikt zijn om thema’s als holebiseksualiteit en genderrollen bespreekbaar te maken. In veel van deze boeken is het thema op een heel normale manier verwerkt en alles behalve confronterend. 
Hieronder kan je een lijst van interessante boeken terugvinden. 

Neem ook zeker een kijkje op de website van kartonnen dozen. Een LGBTI boekenwinkel met heel erg veel keuze voor alle leeftijden. 
https://www.kartonnendozenlgbt.be/ 

Deze boekjes zijn geschikt kleuters en de eerste graad van het lager onderwijs: 
De koe die een ei legde (Andy Cutbill en Russell Ayto)  
Nellie de koe heeft een ei gelegd. Is het echt van haar? Of toch van de kippen. Een leuk boek om het  over diverse gezinssamenstellingen (en andere onderwerpen) te hebben. 

Mama is soldaat (Maikel Verkoelen en Anke Dorpmanns)  
Een kind vertelt over haar mama die soldaat is, over de leuke momenten wanneer ze thuis is en de  minder leuke wanneer ze weg is. 

Koning en koning (Linda de Haan en Stern Nijland)  
Een oude koningin, die met pensioen wil, zoekt een geschikte partner voor haar zoon, zodat hij   koning kan worden. Een heel leuk verhaaltje zonder moraliserende ondertoon. Absolute aanrader! 

De mama’s van Sterre  
In de klas wordt gepraat over papa’s en mama’s. Sterre heeft twee mama’s. Voor leerkrachten die  de genderstereotypen in het boek op een positieve manier weten aan te pakken, een goed boek. 

Benno bloost (Philippe Goossens en Thierry Robberecht)  
Jongens zijn stoer. Meisjes zijn flauw. Dat denkt Benno. Maar klopt dat eigenlijk wel? Voor wie de juiste vragen stelt bij het voorlezen, een prima opener om het over jongens en meisjes te hebben. 

Kikker is verliefd (Max Velthuijs)  
Kikker is verliefd… op Eend. Een leuk boek om het over diverse gezinssamenstellingen te hebben. 

Krokodil en Giraf (Daniela Kulot)  
Krokodil en Giraf zijn verliefd op elkaar en gaan samenwonen. Dat blijkt niet zo eenvoudig.   Thema: diverse gezinssamenstellingen. 

Arwen en haar papa’s (Jarko De Witte van Leeuwen)  Arwen vertelt in heel eenvoudige taal over haar adoptie en haar gezin met twee papa’s.   Kan al bij de jonge kleuters gebruikt worden. 

Lance & Lot zoeken zich rot (Linda de Haan)
Lance & Lot zoeken zich rot, naar het ware verhaal van Tim en Steven, adoptiepapa’s van Bas en Jasper. Een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar waarin op een speelse manier wordt uitgelegd hoe twee mannen een kind kunnen adopteren en wat adoptie precies betekent.

Deze boekjes zijn geschikt vanaf de tweede graad van het lager onderwijs: 
Het grote papa, mama, broertje, zusje boek (Mary Hoffman en Ros Asquith)  
Dit informatieve (voorlichtings)boek over gezinnen maakt de ondertitel “gezinnen in alle vormen en maten” helemaal waar. Naast de diversiteit aan gezinnen zelf, komen ook de verschillende manieren waarop deze gezinnen aan kinderen kunnen raken aan bod. Absolute aanrader in zijn soort. Kan  al vanaf het eerste leerjaar worden gebruikt. 

Siebe wil een papa kopen (Moniek Vermeulen)  
Mette heeft geen papa. Dat vindt Siebe heel erg. Je hebt toch een mama en een papa nodig? Of niet? Boekje voor eerste lezers, na 9 maanden leesonderwijs, AVI-M4 / AVI 3 

Kussen helpt niet (Fran Bambust)  
Sharmila loopt zo hard tegen Bert, dat ze uit haar lijf, in het zijne knalt! Hoe zou het zijn om met  tweeën in één lichaam te zitten? Of om als meisje in het lichaam van een jongen te zitten? Sharmila  heeft ook twee papa’s, al gaat het boek daar helemaal niet over. Een boek waar je op vlak van onder  andere diversiteit alle kanten mee uit kan in de klas! Vanaf het vierde leerjaar 

Zeven dubbeltjes en een trein (Fran Bambust)  
Een jongen zit in de put. Zijn oudere broer daalt erin af om hem eruit te halen. Een spannend en  raadselachtig verhaal (dat onder andere een opener voor het thema transgender kan zijn). Voor 5de  en 6de leerjaar. 

Berend en de toverkruiden (Martine Letterie)  
Waldburga denkt dat vrouwen op een kasteel het belangrijkst zijn. Een meisje leert ook voor haar  toekomst, net als een page. Berend is het daar niet mee eens. De ridders maken de dienst uit en de  vrouwen borduren alleen maar. Wie heeft er gelijk? Vanaf 8 jaar, AVI 8 
Wij zijn bijzonder (misschien zijn wij een wonder) (Ted van Lieshout)  Een bundel met versjes over anders zijn dan de meesten. Leuke gedichten, waarvan enkele met  gender of gendervariant zijn als invalshoek. Opgelet om het ‘anders zijn’ niet te benadrukken. Vanaf  het derde leerjaar 

Mijn vader is een vis (Gil vander Heyden)
Basti is al dertien jaar gelukkig met zijn twee moeders. Maar als ze hem meenemen naar een huisje aan zee ‘om gezonde lucht op te doen’, vindt hij dat maar niks. Er valt daar niets te beleven en hij zal zich dood vervelen. Al heel gauw merkt hij dat hij zich vergist. Mensen waar hij het nooit van zou verwachten worden zijn vrienden. Als een van zijn moeders op een dag het huis verlaat en hij zelf hopeloos verliefd wordt op de zus van een vriend, krijgt Basti het moeilijk…

Gelukkige vaderdag, Silvie (Brigitte Minne)
Er is iets met Zita de laatste tijd, vindt Ferre. Al beweert Zita nog zo dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita’s huis. Haar papa bakt dan lekkere pannenkoeken. Of hartjeswafels. Maar papa heeft een lastig griepje, beweert Zita. Dat blijft lang aanslepen. Het lijkt wel of ze niet wil dat Ferre haar papa ziet.